Gooi wat vaker complimentjes rond

Op 1 maart was het Nationale Complimentendag! We hopen alvast dat je mooi in de bloemetjes gezet bent en dat je dit plezier ook aan anderen hebt geschonken. Het is een goede zaak om wat váker te focussen op het complimenteren van de mensen rondom je. Niet alleen de ontvangers van jouw lof hebben er baat bij, maar jij zelf ook.

Een compliment krijgen doet je vaak stralen. Een mooie glimlach en dankbare ogen: heerlijk! Dit is heel leuk voor de ontvanger, maar als schenker geniet je hier ook van mee. Dat komt door de spiegelneuronen in onze hersenen. Zij identificeren de emoties die je ziet en doen je als het ware "meevoelen". Dat maakt dat ook jij, als complimentengever, deugd hebt van het compliment.

Daarnaast draagt complimenten geven bij aan je sociale verbondenheid. Waardering en erkenning zijn twee zaken waar iedere persoon nood aan heeft. Dit krijgen doet deugd en doet je "gezien" voelen. Bovendien richt complimenten geven ons brein op het positieve en mooie dat er rond ons is – in de mensen rond ons, maar ook in de omgeving, en in onszelf. Focussen op het positieve is belangrijk voor je mentale fitheid. Wat je aandacht geeft, groeit. Een mindset die focust op het positieve stelt je in staat om gezond en veerkrachtig in je dagen te staan.

Je kiest natuurlijk zelf welk compliment dat je geeft, maar een leuke tip: geef eens complimenten over iemands persoonlijkheid en persoonlijke kwaliteiten, in plaats van het uiterlijk. Vaak is dit veel intiemer en geeft dit de andere persoon een heel gewaardeerd gevoel!