Huisstofmijtallergie

Huisstofmijtallergie

De huisstofmijt is een microscopisch klein spinnetje dat slechts 0,3mm groot is. We kunnen het diertje niet met het blote oog zien. Huisstofmijten houden van warme, vochtige plaatsen. Een huis met een temperatuur tussen 17°C en 25°C en een luchtvochtigheid van ongeveer 75% (hoge vochtigheidsgraad) is hun ideale verblijfplaats.

Specifieke vragen?
Wat is een huisstofmijtallergie?

Huisstofmijtallergie is, zoals de naam reeds zegt, een allergie voor de huisstofmijt. De huisstofmijt is een microscopisch klein spinnetje dat slechts 0,3mm groot is. We kunnen het diertje niet met het blote oog zien. Huisstofmijten houden van warme, vochtige plaatsen. Een huis met een temperatuur tussen 17°C en 25°C en een luchtvochtigheid van ongeveer 75% (hoge vochtigheidsgraad) is hun ideale verblijfplaats.  Je vindt ze dan ook in elk huis. Ze verschuilen zich het liefst in stoffen (lakens, matras, zetel, gordijnen, tapijten,enz.).  De textielvezels, waarin de mijt diep weggedoken zit, doen dienst als bufferzone die de temperatuursschommelingen en de wisselende vochtigheid en licht opvangt. De huisstofmijten voeden zich daar met onze huidschilfers en die van dieren. Hun lievelingsplekje is dan ook niet verwonderlijk onze slaapkamer. In een bed leven soms wel tienduizenden huisstofmijten.

Mensen zijn voornamelijk allergisch voor de uitwerpselen van de mijten en niet voor de mijten zelf. De huisstofmijt, die slechts enkele maanden leeft, produceert tot 200 maal zijn gewicht aan uitwerpselen. De uitwerpselen zijn kleine balletjes die te groot zijn om in onze luchtpijptakken door te dringen. Ze kunnen wel uitdrogen en in stukjes uit elkaar vallen en zo kleine klompjes vormen die tot diep in onze luchtwegen kunnen doordringen. Huisstofmijtallergie irriteert vooral onze slijmvliezen. Je kan last hebben van niezen, een geïrriteerde keel, een verstopte of lopende neus, prikkelende ogen, aanhoudende prikkelhoest, netelroos (soort van uitslag met blaasjes en jeuk), eczeem, oorontsteking en astma.

Bij huisstofallergie is het belangrijk hygiënische maatregelen te nemen (zie verder) en de luchtvochtigheid te beperken. Toch is de aanwezigheid van huisstofmijt uit een normale woning nooit helemaal uit te sluiten. Gans het jaar door bestaat er een risico van allergie voor huisstofmijt. Er zijn perioden waarin een allergie bevorderd wordt, zoals tijdens de herfst. De lucht wordt dan iets minder ververst, de verwarming wordt aangezet en we leven meer binnenshuis. Dat zijn de ideale omstandigheden voor de mijten.

In België is waarschijnlijk tien procent van de bevolking allergisch voor de huisstofmijt. De helft van alle personen met een allergie en vijfenzeventig procent van de allergische astmapatiënten zijn er gevoelig voor. De problemen kunnen reeds zeer vroeg optreden, reeds vóór het eerste levensjaar. Het is daarom belangrijk dat deze allergie zo snel mogelijk wordt opgespoord, zodat er onmiddellijk maatregelen getroffen kunnen worden.

Lees meer

Lees minder

Er zijn momenteel geen beschikbare producten gevonden voor deze categorie!
Contactformulier
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking: