Coeliakie

Coeliakie

Bij coeliakie dienen strikte richtlijnen gevolgd te worden om ontsteking van de darmwand te vermijden. Gluten komen niet enkel voor in voeding. Laat je adviseren om gluten te kunnen vermijden en geen voedingstekorten op te lopen.

Specifieke vragen?
Wat is coeliakie?

Coeliakie, of glutenintolerantie, is een chronische aandoening van de dunne darm. Iemand met glutenintorantie is overgevoelig voor gluten, een eiwit dat voorkomt in bepaalde graansoorten.

Telkens wanneer iemand met coeliakie gluten eet, raakt het slijmvlies van de dunne darm beschadigd. Er treden ondermeer maag- en darmklachten op. Na verloop van tijd is de darmwand zodanig beschadigd dat voedingsstoffen niet meer goed worden opgenomen en voedingstekorten kunnen ontstaan. 

Gluten komt van nature voor in de graansoorten tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Alle voedingsmiddelen die gemaakt worden op basis van deze graansoorten bevatten dus gluten. Denk hierbij aan brood, pasta, pizza, koekjes. Maar ook in veel andere voedingsmiddelen komen gluten voor zoals in soepen, sauzen, bouillon, bindmiddelen, bereide vleeswaren, snoepjes, bier, ijs, chips enzovoort . Daarnaast kunnen ook bijvoorbeeld medicatie, knutselmateriaal, verzorgingsproducten of tandpasta gluten bevatten.

Coeliakie is een aangeboren aandoening die zowel op kinderleeftijd als op volwassen leeftijd tot uiting kan komen. Vaak treden de eerste symptomen op wanneer een kind voeding met gluten krijgt, bijvoorbeeld een stukje brood of pap met tarwebloem. Doorgaans op de leeftijd van zes tot acht maanden. Mogelijke symptomen zijn:

  • opgezette buik;
  • stinkende, vettige diarree (soms ook constipatie);
  • weinig eetlust;
  • prikkelbaarheid, veel huilen;
  • ondergewicht;
  • groeiachterstand.

Bij volwassenen zijn klachten meer algemeen zoals diarree, constipatie, vermoeidheid, bloedarmoede, gewichtsverlies, humeurigheid, aften in de mond en onvruchtbaarheid. De symptomen kunnen sterk verschillen van persoon tot persoon.  Niet iedereen met coeliakie heeft overigens klachten. Ook bij deze patiënten treedt echter darmschade op, met op termijn risico op voedingstekorten.

Coeliakie kan niet genezen worden. De enige mogelijke behandeling is een strikt glutenvrij dieet, dat levenslang gevolgd moet worden. Na het stellen van de diagnose kan het een half jaar tot twee jaar duren voor de darmwand volledig hersteld is. Elk contact met gluten kan de darmwand opnieuw beschadigen.

Sommige mensen hebben geen coeliakie, maar bij het volgen van een glutenvrij dieet verdwijnen  de klachten wel.  In dergelijk geval wordt er gesproken van glutensensiviteit.

Lees meer

Lees minder

Er zijn momenteel geen beschikbare producten gevonden voor deze categorie!
Contactformulier
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking: