NSAID's

NSAID's of Niet-Steroïdale Anti-Inflammatoire Drugs zijn ontstekingsremmers die niet tot de corticosteroïden behoren. Ze kunnen gebruikt worden bij pijn en ontstekingen, vooral in spieren, banden en gewrichten.

NSAID's zijn geneesmiddelen die door middel van remming van het cycloöxygenase-eiwit (COX) de vorming van prostaglandines in het lichaam remmen. Prostaglandines zijn lichaamseigen stoffen die verschillende functies hebben. Ze spelen een rol  bij het voelen van pijn (ze stimuleren het pijngevoel), bij de verhoging van de lichaamstemperatuur (koorts) en ze zorgen ervoor dat bloedvaten open gaan staan (roodheid bij een ontsteking) en er vocht uit lekt (zwelling).

De meeste NSAID's remmen zowel het eiwit COX-1 als COX-2. Prostaglandines zijn betrokken bij de opbouw van het maagslijmvlies. Doordat de vorming van prostaglandines wordt geremd, wordt het maagslijmvlies erg dun en kan het gemakkelijk geïrriteerd raken door het maagzuur. NSAID's en maagpatiënten gaan dus niet zo goed samen. Vaak gebruiken deze personen een maagbeschermer tijdens de duur van inname van NSAID's. De NSAID's worden ook best bij het eten ingenomen. Het schadelijke effect van de prostaglandines wordt toegeschreven aan de remming van het COX-1. Selectieve COX-2 remmers kunnen veel minder maaglast veroorzaken. 

NSAID's hebben een effect op de nier. Vooral bij ouderen, mensen met ernstige lever-nier- of hartaandoeningen en mensen die uitgedroogd zijn, kan dit tot ernstige nierproblemen leiden.

Bij sommige mensen veroorzaken NSAID's een droge hoest door bronchospasmen (spasmen van de luchtwegen). Mensen met astma moeten extra opletten bij het gebruik van NSAID's , want astmatici kunnen een ernstige aanval krijgen na het gebruik van NSAID's.

NSAID's verlengen de tijd die het bloed nodig heeft om te stollen door hun invloed op de prostaglandines.

NSAID's kunnen een invloed hebben op de bloedsuikerspiegel. Bij mensen met suikerziekte wordt de bloedsuikerspiegel best nauwgezet gecontroleerd tijdens het gebruik van NSAID's.